Ha tetszik, oszd meg: FacebookAdd a Twitter-heziWiWeMail

2008. Június 17., Kedd

ÁTSZÍNEZÉS

Sokszor előfordul, hogy találunk egy klassz kiegészítőt, mintás papírt, de nem a mi színvilágunk, vagy az aktuális oldal színvilágához nem passzol. Ilyenkor jól jön, ha ismerjük az átszínezés technikáját.

A legtöbb technikához hasonlóan az átszínezést is többféleképpen lehet megcsinálni. Bemutatok néhányat, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelőt.

Az átszínezéshez mindegyik esetben a narancs-fehér pöttyös virágot fogom használni alapul MissVivi: Kit Bayadére-ből .

A lehetőségeket az egyszerű átszínezéstől a bonyolultabb színhatások felé próbáltam felépíteni. Van, amikor az egyszerű is megteszi, de a bonyolultabb a macerák "ellenértékeként" összetettebb hatásokkal ajándékoz meg.

Számítsuk rá, hogy ha átszínezünk, akkor ezekkel az eljárásokkal az elem minden részletét átszínezzük. A fehér szín egy picit kivétel, az előfordulhat, hogy némely változtatás hatására is fehér marad.

1. Átszínezés a színegyensúly segítségével:

* Nyissuk meg az átszínezni kívánt elemet!
* Kép --> Korrekciók --> Színegyensúly (CTRL+B)

* A felugró ablakban külön beállíthatjuk az Árnyékok, Középtónusok, Csúcsfények egyensúlyát, eszerint fog változni a kép színe. A módszer hátránya, hogy ha konkrétan egy háttér színéhez szeretnénk igazítani az elem színét, akkor nagyon nehéz megtalálni a megfelelő értékeket, ami ugyanazt a színt adja vissza.

Ha viszont csak az a célunk, hogy "mindegy, milyen színű, csak az eredeti ne legyen", akkor ez a leggyorsabb módszer.

2. Átszínezés színtelenítéssel:

* Nyissuk meg az átszínezni kívánt elemet!
* Kép --> Korrekciók --> Színtelenítés (SHIFT+CTRL+U)
* Miután a kép szürkeárnyalatúra változott, a Festőszínt változtassuk meg olyan színre, amilyen színűre az elemet majd színezni szeretnénk. Színkóddal vagy pipettával vegyük le mondjuk a háttérről, vagy amihez illeszteni szeretnénk.

Két lehetőségünk adódik:

2.a)

* Kép --> Korrekciók --> Színezet/Telítettség (CTRL+U)

* A felugró ablakban pipáljuk ki a Kifestés egyszínűre rubrikát! Ekkor az elemünk közel olyan színű lesz, mint a beállított Festőszín.

* Ha nem vagyunk elégedettek, akkor a csúszkák mozgatásával megkereshetjük a nekünk megfelelő árnyalatot, beállítást. Azért így mégis könnyebb, mint a nagy színpalettáról találomra kiválasztani a színt. :))

Ötlet: A Világosság csökkentésével még az eredetileg "fehér" pöttyök is világoskékek lettek, tehát a fehér ebben az esetlben látványosan átszíneződött.

2.b)

* A Rétegek palettán az elem rétegére kétszer kattintva felugrik a Rétegstílus ablak.
* Pipáljuk ki a Színátfedés sort, majd kattintsunk rá kétszer!

* További beállítási lehetőségek adódnak. A szín téglalapra kattintva előugrik a színpaletta. A megjelenő kis pipettával kattintsunk a Festőszínre, majd OK. Ekkor a Festőszín fogja lefedni az alakzatunkat.
* A keverési módokon változtassunk, kísérletezzük ki, hogy melyikre mit csinál! (Az Átfedés az, ami az a) pontban ismertetett hatást hozza.

3. Átszínezés színegyeztetéssel:

Ehhez a módszerhez szükségünk lesz egy háttérre, vagy olyan elemre, aminek olyan a színe, amilyenre az elemünket szeretnénk. Nekem ez egy másik virág lesz. Helyezzük el úgy, hogy mindkét elemet lássuk és a színezendő elemé legyen az aktív ablak!

* Kép --> Korrekciók --> Szín egyeztetése...
* A felugró ablakban megjelenik a Célkép neve, amit majd átszínez.

* Alul a Forrásban kiválasztjuk, hogy melyik kép színeit szeretnénk átvenni és középen a csúszkákkal további beállítások lehetségesek. (Én a Színerősséget változtatva állítottam be a világoskék pöttyöket. Ha kipipáltuk az előnézet négyzetet, akkor rögtön láthatjuk a változást.)

Ötlet: Nem csak egész képek színvilágát másolhatjuk, hanem azok egy részletének színeit is. Ekkor először a forrásképen a Kijelölő eszközzel körbejelöljük a területet, aminek a színeit szeretnénk átmásolni. A felugró ablakban válasszuk ki a Forrást! Ekkor aktív lesz a felette levő sor: Szín számításhoz a forráskijelölés használata, ezt pipáljuk ki! Ez megint egy más típusú színezés. És még mindig ott vannak a csúszkák...

Láthatjuk, hogy egyedüli, üdvözítő megoldás nem létezik. A bőség talán zavaró lehet, de előbb-utóbb mindenkinél beválik egy átszínezési mód, amit szívesen használ majd!